Manuele lymfdrainage

Vocht speelt een belangrijke rol in de werking van ons lichaam – het vervoert bouw- en voedingsstoffen, ondersteunt de zenuwfunctie, helpt om infecties te bestrijden en vervult daarnaast nog talloze andere vitale functies. Om dit in goede banen te leiden beschikt het lichaam over een omvangrijke vochthuishouding. Onder optimale omstandigheden zorgt deze ervoor dat vocht altijd op de juiste plek terecht komt.

Helaas kan het voorkomen dat deze vochthuishouding wordt verstoord; operaties, verwondingen en littekens kunnen hieraan bijdragen, maar ook ziekten als kanker en behandelingen als chemotherapie kunnen een verstorend effect hebben. Vocht hoopt zich hierdoor op, en kan niet meer effectief langs natuurlijke weg worden afgevoerd. Manuele lymfdrainage kan helpen om dit probleem, en de klachten die hiermee gepaard gaan, te verbeteren.

Effectieve behandeling van lymfoedeem

Wanneer lymfvocht niet meer door het lichaam afgevoerd heeft dit verschillende gevolgen. Zo kan het vocht zich ophopen en daarmee pijnklachten veroorzaken, en kan de werking van lichaamsfuncties die van lymf afhankelijk zijn verstoord worden. Manuele lymfdrainage is bedoeld om het lymfvocht met massagetechnieken te verplaatsen naar andere delen van het lichaam, waar de vochthuishouding wel op normale wijze functioneert. Het toepassen van manuele lymfdrainage kan zodoende helpen om de natuurlijke lichaamsfunctie te ondersteunen en herstel te verbeteren.

Manuele lymfdrainage wordt altijd toegepast door een fysiotherapeut die zich hierin gespecialiseerd heeft: de oedeemfysiotherapeut. Naast gerichte massages werkt de oedeemfysiotherapeut ook met oefentherapieën. Deze zijn ontwikkeld om de afvoer van vocht onder invloed van specifieke spierbewegingen te stimuleren. Ook maakt de therapeut indien nodig gebruik van bandages, drukverbanden en andere medische hulpmiddelen, en wordt samengewerkt met eventuele andere artsen waar u als patiënt onder behandeling staat.

Maak een afspraak voor manuele lymfdrainage

Heeft u last van vochtophopingen in het lichaam, en zoekt u een manier om deze klachten effectief aan te pakken? In dat geval kunt u veel profijt hebben van manuele lymfdrainage. Onze specialisten hebben alle kennis in huis om manuele lymfdrainage op de juiste manier toe te passen, en kunnen aan de hand van uw situatie een specifiek behandelplan voor u opstellen.

Wilt u meer weten over manuele lymfdrainage, of heeft u vragen over specifieke klachten aan de vochthuishouding? Fysiotherapie Teding van Berkhout staat altijd klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem contact op met een van onze therapeuten en maak direct een afspraak voor een consult.