Dry needling

De behandeling van spierpijn is een belangrijke specialisatie binnen het fysiotherapeutische werkveld. Spierklachten kunnen ons dagelijks functioneren ingrijpend beperken – onze beweging kan er ernstig door worden beperkt, en spierpijn staat bekend als sterke negatieve factor in kwaliteit van leven. Gelukkig is er een nieuwe behandelmethode om deze klachten te verhelpen: dry needling.

Fysiotherapie Teding van Berkhout heeft zich gespecialiseerd in deze techniek, en is daardoor in staat om uiteenlopende spierklachten op bijzonder effectieve wijze te behandelen. Wij leggen u graag uit wat dry needling voor u kan betekenen, en hoe het precies in zijn werk gaat.

Hoe werkt dry needling?

Dry needling maakt in de basis gebruik van naalden om pijnlijke punten in spieren aan te prikken – de zogeheten triggerpoints. Deze gerichte stimulans helpt om klachten snel en langdurig te verhelpen, doordat de spier zich na dry needling voor langere tijd ontspant.

Dry needling en triggerpoints

Om precies te begrijpen hoe dry needling werkt is het belangrijk dat u ook begrijpt wat trigger points zijn. Spierpijn kan in veel gevallen getraceerd worden naar lokaal verkrampte plekken in de spier zelf. Deze trigger points veroorzaken lokale drukpijn, maar stralen ook op afstand pijn uit. Uw klachten lijken hierdoor verspreid over een groter gebied van uw lichaam, terwijl de oorzaak voornamelijk lokaal is. Trigger points kunnen zich uiten in de vorm van beperkte bewegingsvrijheid, stijfheid, pijnontwijkende bewegingspatronen en verminderde kracht, maar ook als hoofdpijn, kramp en aangezichtspijn. Daarbij zijn er veel manieren waarop triggerpoints kunnen ontstaan, van langdurige overbelasting tot plotselinge bewegingen. Zelfs stress kan een oorzaak zijn.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Dry needling is in tegenstelling tot acupunctuur een erkende fysiotherapeutische methode. Hoewel dry needling en acupunctuur beiden gebruik maken van naalden zijn de twee technieken niet hetzelfde. Bij acupunctuur worden de naalden langdurig op meerdere plaatsen in het lichaam ingezet. Dry needling berust juist op het kort stimuleren van specifieke spieren. Hierbij wordt in tegenstelling tot andere therapieën die op naalden gebaseerd zijn geen vloeistof ingespoten – de naald is dus ‘droog’.

Meer weten over dry needling?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van dry needling, en wilt u de voordelen van deze behandelmethode graag zelf meemaken? Fysiotherapie Teding van Berkhout kan u alles uitleggen over deze interessante nieuwe techniek. U kunt direct contact opnemen met ons team voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Onze praktijk zal bij dry needling altijd eerst uw klachten onderzoeken en analyseren. Dit eerste gesprek helpt onze specialisten om de bron van de pijn in uw spieren op te zoeken, waarna de specifieke trigger point snel aangepakt kan worden.