Behandelmethoden

MANUELE THERAPIE

De manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich richt op onderzoeken en behandelen van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. De behandeling kan bestaan uit specifieke gewrichtstechnieken zoals mobilisaties of manipulaties, maar de manueel therapeut kan ook met u samen gericht werken aan houding, kracht, coördinatie en stabiliteit. Ook worden factoren met u besproken die mogelijk herstel in de weg kunnen staan zoals stress of een inactieve leefstijl. Mochten deze factoren een dominante rol spelen dan zoekt de manueeltherapeut met u naar een samenwerking binnen de praktijk om deze factoren te kunnen aanpakken. Voor meer informatie over manuele therapie kunt u contact opnemen met 1 van onze manueeltherapeuten.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich met name op blessurebehandeling en blessurepreventie bij (top)sporters. Maar de kennis en vaardigheden van een sportfysiotherapeut kunnen ook goed ingezet worden bij het revalideren van patiënten na bijvoorbeeld een operatie. Met de kennis en ervaring van onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten en alle moderne faciliteiten, zowel indoor als outdoor, bereikt de patiënt weer snel zijn oude trainings- of prestatieniveau.

Hinder of klachten tijdens het sporten? Maak een afspraak voor een consult sportfysiotherapie. DSOV-leden en leden van hockeyclub Saxenburg kunnen gebruik maken van het sportspreekuur op locatie. Onze sportfysiotherapeuten staan voor u klaar.

Oncologische fysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de eventuele operatie, radiotherapie, chemotherapie en/of aanvullende behandelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningsklachten, pijn, of verminderde spierkracht. Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby’s.

De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte. Dus zowel in de curatieve, palliatieve, maar ook in de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen verschillen. Voor informatie over oncologische fysiotherapie kunt u bij ons contact opnemen met Anke Oude Hengel.

Fysiotherapie voor ouderen

Fysiotherapie voor ouderen is de behandeling van ouderen gericht op het behoud van zelfredzaamheid en onafhankelijkheid in de thuissituatie. Behandeling kan plaats vinden op de praktijk, bij de cliënt thuis of in het verzorgingstehuis. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn ervoor opgeleid rekening te houden met alle facetten van het ouder worden. Vaak spelen er meerdere factoren een rol zoals medicatie, specifieke veranderingen van het lichaam, mentale componenten en invloeden vanuit de omgeving. Belangrijk is ook dat meer disciplines bij de behandelaanpak betrokken worden. Hiervoor hebben wij de beschikking over een groot netwerk van zorgverleners.

Valpreventie

Senioren kunnen door verschillende redenen vallen. Verlies van spierkracht, een verminderde stabiliteit, bijwerkingen van medicijnen en chronische aandoeningen zijn enkele oorzaken. Om de juiste valpreventie interventie (een plan van aanpak om vallen te voorkomen) op te stellen, kunt u bij ons een afspraak maken met Tom van Haarlem. Hij is geschoold in valpreventie en staat klaar om met u aan de slag te gaan. Door het gebruik te maken van de valanalyse van veiligheid.nl kan Tom ervoor zorgen dat u bij de juiste hulpverlener terecht komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn een diëtist, opticien of ergotherapeut. Na de valanalyse krijgt u een uitgebreid verslag waarin u de bevindingen kunt terugvinden.

Longrevalidatie

Deze revalidatie is, middels een actieve aanpak, gericht op het verminderen van de nadelige gevolgen van een longziekte. U gaat aan de slag met een op maat gemaakt trainingsprogramma. Er wordt naast het verbeteren van uw belastbaarheid ook aandacht besteedt aan het verminderen van angst, het herwinnen van zelfvertrouwen, ademhalingstechnieken en het bewaken van uw grenzen. Longrevalidatie kan een zinvolle bijdrage leveren bij patiënten met COPD, Astma, restverschijnselen na doorgemaakte COVID-besmetting.

Fysiotherapie bij etalagebenen

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) kunnen ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV.
Uit verscheidene studies is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie een (kosten)effectieve behandeling is voor patiënten met etalagebenen. Bij ons doet u dit onder begeleiding van Vreni de Fluiter.

<